Ratio Expressing ratios



Download 30.78 Kb.
Date conversion20.11.2017
Size30.78 Kb.

Ratio

Expressing ratios


A ratio is a way of comparing 2 or more quantities. When writing a ratio you should always make sure they are:

in the same units

in the correct order

cancelled down/simplified (always do the same to each side).
When writing a ratio, separate the numbers by colons and do not include any units.

Examples:


  • Write £3 to 50p as a ratio:

Same units (pence): 300p to 50p

As a ratio (in order): 300:50 (both sides will ÷ by 10)

Cancel down/simplify: 30:5 (both sides will ÷ by 5)

Cancel further: 6:1 (final ratio)




  • Write 20cm to 5m as a ratio:

Same units: 20cm to 500cm

As a ratio: 20:500 (both sides will ÷ by 20)

Cancel down: 1:25


  • In a box there are 8 blue pens, 12 red and 28 black. What is the ratio of red to black to blue?

R:B:B

Correct order: 12:28:8 (all numbers will ÷ by 4)

Cancel down: 3:7:2


(Multiply by this)


At the moment these are different units as one is a fraction and the other is a whole number. To make the fraction into a whole number multiply each side of the ratio by 3.
As a ratio: 1:15



(Multiply by this)

  • Write to 2 as a ratio:


Again the units are different as one is a fraction and the other is a whole number. To make the fraction into a whole number multiply each side of the ratio by 7.
As a ratio: 3:14


Sharing Quantities in a Given Ratio


Sometimes you are asked to share a quantity (e.g. an amount of money) in a given ratio.

To do this: find the total number of parts needed



Divide by the total number of parts to find the size of 1 part

Multiply each number in the ratio by the value of 1 part.



This side needs 3 parts.

This side needs 4 parts.
Examples:




Total number of parts needed: 3+4 = 7

Divide the money into 7 equal parts: 140÷7=£20

Now we know each part is worth £20

The original ratio is 3:4

3 x 20 = £60 4 x 20 = £80


The 2 amounts of money are: £60 and £80 (check these add to the original £140)


This one needs 5 parts.

This one needs 3 parts.

This one needs 2 parts.





  • Split £4500 in the ratio 5:3:2

Total number of parts needed: 5+3+2 = 10

Divide the money into 10 equal parts: 4500÷10=£450

Now we know each part is worth £450

The original ratio is 5:3:2



5 x 450 = £2250.

2 x 450 = £900.


3 x 450 = £1350.

The 3 amounts of money are: £2250, £1350 and £900 (check they add to £4500)



Sometimes you could be given one part of the money instead of the full amount. The method is the same, as in you need to find the value of one part – just be careful to think about how many parts you know about.

Examples:





  • Arthur, Betty & Carl share prize money in the ratio 5:7:3 (A:B:C). If Betty receives £350 how much do the others receive and how much was the total prize money?


Instead of knowing the full amount of money we know Betty’s share. In this case to find the value of 1 part we need to divide the £350 by 7 (the number of parts Betty received).
Betty received £350 and her share was 7 parts, so:
7 parts = £350

1 part = £350 ÷ 7 = £50

The original ratio is 5:7:3



5 x 50 = £250.

3 x 50 = £150.



7 x 50 = £350.

We know that: Betty receives £350


We have found that: Arthur receives £250

Carl receives £150

Total prize money £750


  • Diane and Edward paid for a house in the ratio 5:4 (D:E). If Diane paid £120,000 towards the house, how much did Edward pay and how much did the house cost?

Diane paid £120,000 and her share was 5 parts, so:


5 parts = £120,000

1 part = £120,000 ÷ 5 = £24,000

The original ratio is 5:4



5 x 24,000 = £120,000.

4 x 24,000= £96,000.

We know that: Diane paid £120,000


We have found that: Edward paid £96,000

Total house cost £216,000




© H Jackson 2010 / ACADEMIC SKILLS


The database is protected by copyright ©dentisty.org 2016
send message

    Main page