Number the Stars Chapters 5 6 Pages 39 59 What made it hard to believe the two girls were sisters?



Download 34 Kb.
Date25.07.2018
Size34 Kb.
Number the Stars Chapters 5 - 6 Pages 39 - 59

1. What made it hard to believe the two girls were sisters?


a) One was blond and the other was dark headed.
b) One was tall and the other short.
c) One had blue eyes and fair skin and the other had brown eyes and dark skin.

2. Lise died ______________.


a) in a house fire
b) falling from a horse
c) by a Nazi gun shot
d) when a car hit her

3. Ellen wore a ___________ around her neck.

a) Star of David
b) cross
c) angel
d) locket

4. When the Nazi soldiers came to the house Ellen removed her _____ .

a) ring
b) snake skin shoes
c) hair ribbons
d) necklace

5. The soldiers that came to Annemarie's house were _______ than the ones on the street corners.

a) friendlier
b) more ill at ease
c) younger
d) older and more angry

6. Papa proved that Ellen was his daughter by showing the soldiers _______________.


a) her birth certificate
b) pictures from the photo album
c) the family Bible

7. Mama and the girls went to ______________.


a) Copenhagen
b) Uncle Henrik's house
c) Grandma's house
d) the Rosen's apartment

8. Papa was using a secret code when he said there were a lot of cigarettes. This meant ________________.


a) there were a lot of Jewish people
b) some stores had hidden cigars
c) if you had a lot of money you could buy cigarettes

9. The group traveled to Uncle Henrik's house by _________________.


a) car
b) boat
c) bus
d) train

10. The group felt _____________ as they reached Uncle Henrik's house.


a) sad
b) scared
c) excited
d) brave

11. Which world would be the best antonym for tentatively?

Ellen and Annemarie both smiled tentatively. For a moment their fear was eased.
a) uncertainly
b) shyly
c) boldly
d) cautiously

12. Which excerpt from the story best supports the conclusion that father was quick thinking?


a) Annemarie eased the bedroom door open quietly, only a crack, and peeked out. Behind her, Ellen was sitting up, her eyes wide.
b) It was hours later, but still dark, when she was awakened abruptly by the pounding on the apartment door.
c) Very quickly he search through its pages, found what he was looking for, and tore out three pictures from three separate pages. "You will see each of my daughters, each with her name written on the photograph," Papa said.
d) "We must think what to do," Papa said. "They are suspicious, now. To be honest, I thought that if they came here at all-and I hoped they wouldn't-that they would just glance around, see that we had no place to hide anyone, and would go away."

13. Which question does Chapters 5-6 answer?


a) How does Ellen repair the broken chain on her Star of David necklace?
b) Who lived in the Kronborg Castle?
c) How long were the girls going to stay with Uncle Henrik?
d) When is the Jewish New Year?

14. What is the main conflict in Chapter 5?


a) Nazi soldiers come to the Johansen's home looking for the Rosens.
b) Ellen breaks her Star of David necklace.
c) Lise is killed in an accident.
d) Because of the rationing there was not enough food of the Johansen family.

----------Key----------

1. (a)
2. (d)
3. (a)
4. (d)
5. (d)
6. (b)
7. (b)
8. (a)
9. (d)
10. (c)
11. (c)
12. (c)
13. (d)
14. (a)


  1. In Ellen's opinion, Uncle Henrik's farm looked ____________.
    a) beautiful
    b) overrun with plants
    c) run down and in need of repairs
    d) wonderful with lovely flowers in the garden

    2. Mama's warning for the girls was ____________.


    a) for Ellen not to wear her necklace
    b) that the animals might bite
    c) not to speak to anyone
    d) to stay out of the ocean

    3. The family ate ___________ for supper.


    a) beef
    b) fish
    c) potatoes
    d) vegetables

    4. The difference between earlier times and tonight was ______________.


    a) whispering
    b) talking
    c) teasing
    d) laughter

    5. The girls found a ____________ for a pet.


    a) kitten
    b) puppy
    c) duckling
    d) goat

    6. What happened to the butter?

    a) The butter spoiled in the hot weather.
    b) The soldiers took it for themselves.
    c) Henrik ate it every morning on his toast.

    7. While Henrik went to work, Mama ________________.


    a) did the laundry
    b) fixed the leaky faucet
    c) cleaned his house
    d) mended his clothes

    8. Why was Henrik sleeping on the boat?


    a) Henrik had to guard the fish.
    b) Henrik didn't want the soldiers to get on his boat
    c) Henrik would be leaving early in the morning.

    9. Annemarie thought _______________ when she heard of Great-aunt Birte's death.


    a) that everyone would start crying
    b) that Mama would be very sad
    c) that Great-aunt Birte didn't really exist
    d) that Papa should have come to the burial

    10. Which statement from Number the Stars contains an opinion?


    a) The meadow ended at the sea, and the gray water licked there at damp brown grass flattened by the wind and bordered by smooth heavy stones.
    b) The girls sat on a rock and took off their shoes and socks.
    c) Annemarie leaned down and picked up a brown leaf that floated back and forth with the movement of the water.
    d) Ellen cupped one hand over her eyes and looked across the water at the misty shoreline that was another country. "It's not so very far," she said.

    11. Which sequence best describes the order of event in Chapter 8?

    1) When Henrik comes home, Annemarie hears him tell her mother that the next day "will be a day for fishing."
    2) The girls spend the day playing outside.
    3) Early in the morning, Annemarie wakes up to the sounds of her sister and her mother in the kitchen.
    4) Uncle Henrik announces that their Great-aunt Birte has passed away.

    a) 3, 1, 2, 4


    b) 3, 2, 1, 4
    c) 4, 2, 3, 1
    d) 4, 2, 1, 3

    12. Which statement from Number the Stars contains a cause-effect relationship?


    a) Mama and Kirsti had gone inside, but Annemarie and Ellen ran across the high-grassed meadow, through the late wildflowers.
    b) Across the hall, Kirsti was already asleep in the wide bed that had once belonged to Annemarie's grandparents.
    c) From downstairs, they could hear Mama's voice, and Uncle Henrik's, talking, catching up on news.
    d) Because Mama came to Gilleleje to live with Henrik, he didn't have to do all the chores by himself.

----------Key----------

1. (c)
2. (c)


3. (b)
4. (d)
5. (a)
6. (b)
7. (c)
8. (c)
9. (c)
10. (d)
11. (b)
12. (d)
 


Where does Mr. Johansen suggest they take Ellen?
to Henrik's




2. 

Who is Blossom?
Uncle Henrik's cow




3. 

Uncle Henrik told Annemarie that it is easier to be brave when ______________.
you do not know everything




4. 

Ellen's father would love for her to be a teacher, but Ellen wants to _____________.
be an actress




5. 

What is Uncle Henrik's occupation?
fisherman






Share with your friends:


The database is protected by copyright ©dentisty.org 2019
send message

    Main page