International History Bee and Bowl 2013-2014 European Division Question Set History Bowl Round Two – middle school division



Download 45.15 Kb.
Date conversion02.12.2016
Size45.15 Kb.
International History Bee and Bowl

2013-2014 European Division Question Set

History Bowl Round Two – MIDDLE SCHOOL DIVISION
First Quarter
1. General Westmoreland was replaced after one offensive in this conflict. Richard Nixon ordered the bombing of a neutral country in this war. American involvement in this conflict escalated after the Gulf of Tonkin incident. For ten points, name this conflict in Southeast Asia between two halves of a split nation.
ANSWER: Vietnam War
2. The Lilly Ledbetter Fair Pay Act was passed during this man’s presidency and he nominated Sonia Sotomayor as a new Associate Justice. This man used the phrases “Change we can believe in” and “Yes we can” and as his campaign slogans. For ten points, name this first African American President of the United States.
ANSWER: Barack Obama
3. This man “vanished” Nikolai Yezhov after purging him, deleting him from photos. This man was succeeded by Nikita Khrushchev and his Foreign Minister names a type of cocktail explosive. His namesake city was the site of a massive World War II battle. For ten points, name this dictator of the Soviet Union in the 1930’s and 1940’s.

ANSWER: Joseph Stalin

4. This nation’s leader was executed on Christmas Day in 1989 by firing squad. The legend of Dracula originated in this country’s Carpathian Mountains. For ten points, name this East European nation of Nicolae Ceausescu (pr. choe-CHESS-koo) with its capital at Bucharest.

ANSWER: Romania

5. This civilization’s royal guards were known as teshigs and a famous leader of this empire created the Yassa law code. This empire defeated the Jin and Xia Dynasties and made its furthest extent into Europe when its armies reached present-day Poland. For ten points, name this Asian empire founded by Temujin, or Genghis Khan.
ANSWER: Mongol Empire
6. This man’s Dandi March was opposed by Lord Irwin. A famous picture of him at his spinning wheel was taken by Margaret Bourke-White. This man’s philosophy of satyagraha inspired Martin Luther King Jr’s principles of nonviolence. For ten points, name this Indian nationalist, honored by his title Mahatma.
ANSWER: Mohandas Gandhi (accept Mahatma Gandhi before read)

7. One region in this modern day country was the site of a laughing epidemic in 1962. This country’s former capital is Dar es Salaam. Its founder merged the islands of Zanzibar with mainland possessions to form this country. For ten points, name this East African nation south of Kenya whose first post-independence leader was Julius Nyerere (pr. nya-RAY-ray).


ANSWER: United Republic of Tanzania
8. A man calling himself “Brother No. 1” deposed this nation’s king, Norodom Sihanouk, and carried out genocide in this country’s “killing fields”. This nation is the site of the temple of Angkor Wat, which is on its flag. For ten points, name this Southeast Asian country once ruled by Pol Pot, which borders Vietnam.

ANSWER: Cambodia


International History Bee and Bowl

2013-14 European Division Question Set

Bowl Round Two


Second Quarter

1. The Smoot-Hawley Tariff was passed in an attempt to stop this event. The WPA and Social Security Act were part of a series of programs that Franklin Roosevelt used to try to solve this event. Spurred by a 1929 Stock Market Crash, Black Tuesday, this is for ten points, what worldwide economic catastrophe in the 1930s?


ANSWER: Great Depression
BONUS: The stock market crash took place in the term of what predecessor to Franklin Roosevelt as US president who was also the namesake of a dam in the American southwest?

ANSWER: Herbert Hoover

2. The plane Enola Gay was piloted by Paul Tibbets during this event, which occurred due to the massive causalities expected in Operation Downfall. For ten points, name this event, the first time a nuclear weapon was used in war, an event happening before a similar one in Nagasaki?
ANSWER: Bombing of Hiroshima
BONUS: What is the name for the type of suicide pilot employed by the Japanese during WWII?

ANSWER: kamikaze


3. The policy of glasnost led to this event being leaked to the public and it was investigated by the 2006 TORCH report. The city of Pripyat was abandoned after this incident and the exclusion zone around this event was opened up in 2011 to tourists. For ten points, name this 1986 catastrophe in the Ukraine that led to the release of nuclear waste into the atmosphere.

ANSWER: Chernobyl disaster


BONUS: In the wake of the Fukushima disaster, which European country’s leader, Angela Merkel, announced that it would phase out its nuclear power plants?
ANSWER: Germany
4. Ramon Castilla presided over a period of peace and prosperity in this country. Alberto Fujimori, a leader of Japanese descent in this country, fought a guerrilla war against the Maoist Shining Path in this country, whose current president is Ollanta Humata. For ten points, name this South American nation whose capital is Lima.

ANSWER: Peru


BONUS: Which other South American nation, whose name refers to its geographical location, has been impacted by volcanic eruptions of Chimborazo?
ANSWER: Ecuador
5. Giovanni Giolitti was the Italian Prime Minister during this conflict, which saw battles at Caporetto and Vittorio Veneto. The Soviet Union pulled out of this conflict after the Treaty of Brest-Litovsk and the Triple Alliance was pitted against the Triple Entente in this conflict. For ten points, name this war lasting from 1914 to 1918.

ANSWER: World War I


BONUS: World War I broke out when Austria-Hungary declared war on what country, which ten years ago was still united with Montenegro?
ANSWER: Serbia
6. This city fought against France and the Papal States during the War of the League of Cambrai, and this “most serene republic” contains landmarks like St. Mark’s Square and the Bridge of Sighs and was the launching point for the Fourth Crusade. Once led by leaders known as Doges, for ten points, identify this Italian city known for its canals.
ANSWER: Venice

BONUS: Venice is known as the "queen" of what body of water, which runs along Italy's east coast and separates the Italian and Balkan peninsulas?


ANSWER: Adriatic Sea
7. A group of these people raided the Holy Island of Lindisfarne. These people discovered Vinland around A.D. 1000. Many misconceptions about these people exist, including that they used skulls as drinking vessels and wore horned helmets. For ten points, identify these seafaring people who dominated Northern European waters during much of the Middle Ages.
ANSWER: Vikings or Norse(men)
BONUS: The Vikings worshipped what chief god with one eye before coverting to Christianity?

ANSWER: Odin


8. This country was ruled by the Regime of the Colonels before Constantine II took over as king in 1974. It repelled the Italians during WWII before Nazi intervention, and has recently suffered from a major economic crisis. For ten points, name this nation whose islands of Mykonos and Crete have developed major tourism industries.

ANSWER: Greece


BONUS: Which island nation has been divided between Greek and Turkish sections for decades, and has also undergone a major economic crisis recently?

ANSWER: Cyprus

International History Bee and Bowl

2013-14 European Division Question Set

Bowl Round Two
Third Quarter
Categories are European Wars, Islamic History, and Japanese Society
EUROPEAN WARS

Which war in Europe…

1. Was fought between England and France and lasted a little longer than a century, despite its name?

ANSWER: Hundred Years' War

2. Saw Italy and Germany ally as the Axis Powers?

ANSWER: World War II

3. Featured the bloodiest day in the history of the British Army at the Battle of the Somme?

ANSWER: World War I

4. Resulted in the Peace of Westphalia and a ravaged Holy Roman Empire?

ANSWER: Thirty Years' War

5. Ended when Richard III was defeated by the future Henry VII?

ANSWER: Wars of the Roses

6. Featured the Siege of Sebastopol near the shores of the Black Sea?

ANSWER: Crimean War

7. Was a conflict in the 1930’s after which the winning side established a fascist dictatorship?

ANSWER: Spanish Civil War

8. Was caused by the death of Charles II of Spain and ended with the Treaty of Utrecht?

ANSWER: War of the Spanish Succession

ISLAMIC HISTORY
1. Which city do most Muslims attempt to make a pilgrimage to?

ANSWER: Mecca

2. Which modern-day country once featured a Mamluk sultanate in Cairo?

ANSWER: Egypt

3. Which season has been used to refer to the Arab uprisings of the past four years?

ANSWER: Spring

4. Which country was where one of the world’s largest mosques was built in Casablanca?

ANSWER: Morocco

5. Which primarily Muslim ethnic group included the Ottomans and Seljuks?

ANSWER: Turks [or Turkish people]

6. The Ottomans attempted two unsuccessful sieges of what European capital?

ANSWER: Vienna or Wien

7. Which Islamic title was used for the leaders who followed Muhammad?

ANSWER: Caliph

8. Which city is where the Dome of the Rock Mosque was constructed?

ANSWER: Jerusalem

JAPANESE SOCIETY
1. Which type of wrestling has only seen a few non-Japanese champions?

ANSWER: sumo

2. Which traditional Japanese garment consists of a long robe?

ANSWER: kimono

3. In which sport did Japanese players Ichiro Suzuki and Hideo Nomo compete in the US Major Leagues?

ANSWER: baseball

4. The practice of Ohaguro involves painting teeth what color?

ANSWER: black

5. Emperors claim descent from Amaterasu, the Japanese goddess of what?

ANSWER: the sun

6. Which female Japanese entertainers traditionally paint their faces white?

ANSWER: geisha or geiko or geigi

7. Bunraku is a Japanese type of which sort of theatre?

ANSWER: puppets

8. Name either Japanese city that has hosted the Winter Olympics.

ANSWER: Nagano OR Sapporo

International History Bee and Bowl

2013-14 European Division Question Set

Bowl Round Two
Fourth Quarter
1. Greek fire was often employed to destroy these objects. Nearly four hundred of these objects were used at the Battle of Aegospotami. One type of these objects were called (+) quinquremes, while others required a lot of manpower, as only a few archers and soldiers could actually fight while over a hundred men operated it (*) below deck. For 10 points, identify these objects that included triremes and galleys that are important in naval battles.
ANSWER: ships or boats (accept galleys or triremes)
2. This author of The Assayer defended his views in Dialogue Concerning the Two Chief World Systems. The four largest moons of (+) Jupiter are named after this man who was placed under house arrest for his support of heliocentrism. Known for an experiment involving the (*) Leaning Tower of Pisa, this is, for ten points, what Italian scientist and innovator of the telescope?
ANSWER: Galileo Galilei
3. This man succeeded his father Sin-Muballit. His most famous achievement can be found at the Louvre and is carved onto a stone pillar. His (+) laws include such elements such as a son’s fingers being cut off for (*) striking his father. For ten points, name this founder of the Babylonian Empire and the writer of a namesake code of laws.
ANSWER: Hammurabi
4. After an enemy ultimatum at this battle, Anthony (+) McAuliffe famously wrote in reply, “Nuts!” This battle is alternatively known as the Battle of Ardennes due to the heavy fighting that occurred in that (*) forest. For 10 points, identify this final major German assault during World War II whose name refers to the shape it made in the Allied lines.
ANSWER: Battle of the Bulge
5. This leader was nearly assassinated in 1932 in the Sakuradamon Incident. This man became a marine biologist after his deposition and delivered the Jewel Voice Broadcast. His son (+) Akihito maintains his boycott of the Yasukuni Shrine, while one of his ministers was Hideki (*) Tojo. For ten points, name this Japanese emperor during World War II.

ANSWER: Emperor Hirohito (accept Emperor Showa)


6. This god impregnated Coronis with the god of healing, Asclepius, and he flayed Marsyas after defeating him in a contest. Cupid shot this god’s lover w+ith a (+) lead arrow so that she would forever reject him; however, this god continued to chase that lover until she turned into a (*) laurel tree. For ten points, identify this twin brother of Artemis, the Greek god of music and light.
ANSWER: Apollo
7. This man founded the University of  Virginia and Lewis and Clark explored the territory (+) he acquired during his presidency, the (*)  third one. For ten points, name this president of the United States during the Louisiana Purchase and the author of the US Declaration of Independence.


ANSWER: Thomas Jefferson

8. This nation’s “liberum veto” made sure that every vote had to be unanimous in its Parliament, the Sejm (pr. SAME). This nation rebelled in an uprising led by Tadeusz (+) Kosciuszko (pr. ko-SHOOZ-ko) against the Targowica Confederation following its second (*) partition by Eastern European powers. For ten points, name this nation with capital at Warsaw.


ANSWER: Poland

International History Bee and Bowl

2013-14 European Division Question Set

Bowl Round Two


Extra/Tiebreaker Questions

1. This ruler made an apocryphal bet that a dinner worth ten million sesterii could be eaten. This ruler wrapped (+) herself in a carpet to meet Julius Caesar and fathered twins with another Roman after Caesar’s death. This woman abandoned her husband’s forces at the Battle of Actium and killed herself with (*) snakebite. For ten points, name this last Egyptian pharaoh.


ANSWER: Cleopatra VII Philopator



2014 International History Bee and Bowl – European Division Set -- Bowl Round 2 -- Page of 8




The database is protected by copyright ©dentisty.org 2016
send message

    Main page