Interational History Bowl 2014-2015 Beta Set middle school bowl round 6 First Quarter



Download 33.28 Kb.
Date24.07.2018
Size33.28 Kb.
Interational History Bowl

2014-2015 Beta Set

MIDDLE SCHOOL BOWL ROUND 6
First Quarter
1. This modern-day country allied with the "Sea Beggars" against Spanish governors such as the Duke of Alba and won its independence in the Eighty Years War. For 10 points, name this country where William the Silent reigned over land reclaimed from the sea via dikes.

ANSWER: the Netherlands [or Holland; or the United Provinces]


2. This woman was implicated in a fraud known as the Affair of the Diamond Necklace. She became known as "the widow Capet" following the death of her husband, Louis XVI. For 10 points, name this queen of France who legendarily dismissed a crowd of peasants crying out for bread by saying "let them eat cake."

ANSWER: Marie Antoinette


3. These people believed that people who died by drowning went to an underworld ruled by Tlaloc (pr. tuh-LAH-lock) rather than the main underworld, Mictlan (pr. MIKT-lon). These people believed that an eagle with a snake in its mouth had alighted on a cactus, telling them where to build their capital. For 10 points, name this group that worshipped Quetzalcoatl (pr. KET-sul-coh-AH-tul).

ANSWER: Aztecs


4. Much of the groundwork for this institution was laid at the San Francisco Conference by spy Alger Hiss. At this institution, Valerian Zorin was told “don’t wait for the translation” by Adlai Stevenson, who served as U.S. ambassador to this institution under John F. Kennedy. For 10 points, name this international organization which meets in New York.

ANSWER: the UN [United Nations]


5. Payment for members of this body was a plank of the Chartist movement. This body's composition was radically altered by the elimination of "rotten boroughs" and "pocket boroughs" in the Great Reform Bill. The People's Budget crisis led to the effective end of the veto over this body held by the House of Lords. For 10 points, name this lower, but more important house of the British Parliament.

ANSWER: British House of Commons [or Parliament until "Lords" is read]


6. In 1993, a team based in this country employed John Olerud and Paul Molitor. This country's lesser-known national sport is lacrosse, and its football league contests the Grey Cup every year. For 10 points, name this former home of the NBA's Grizzlies and current home of baseball's Blue Jays whose best known national sport is ice hockey.

ANSWER: Canada


7. After being turned away from the Versailles conference, this man declared independence on the abdication of Bao Dai. He worked with general Võ Nguyên (NWEN) Giáp to achieve victory at Dien Bien Phu. For 10 points, name this leader of the Viet Minh and Viet Cong through the start of the Vietnam War, and now namesake of Vietnam’s largest city.

ANSWER: Ho Chi Minh [or Nguyễn Sinh Côn]


8. Emmanuel Timoni first described a method of preventing this disease, which Mary Worley Montagu famously was guarded against in Constantinople. Cotton Mather wrote in support of inoculation against this disease, which was proved feasible in England by Edward Jenner. For 10 points, name this formerly devastating disease which was eliminated by the 1990s.

ANSWER: smallpox


Interational History Bowl

2014-2015 Beta Set

Bowl Round 6

Second Quarter
1. This language was used to write The Incoherence of the Philosophers, which was rebutted with The Incoherence of the Incoherence. This was the language used by the medieval philosopher Averroes (pr. AA-vuh-ROE-ez) and other writers based at Córdoba (pr. CORE-doh-buh). For 10 points, name this language through which many Greek and Latin texts passed to Europe.

ANSWER: Arabic


BONUS: Which other Semitic language, was revived to become the official language of the state of Israel?

ANSWER: Hebrew

2. This man hid out at Liliesleaf Farm after the Treason Trial, where he organized the militant group Spear of the Nation. He gave the "I Am Prepared to Die" speech at the Rivonia Trial, which led to his lengthy imprisonment on Robben Island. For 10 points, name this man who ultimately worked with F.W. de Klerk to end the apartheid system in South Africa.

ANSWER: Nelson Rolihlahla Mandela


BONUS: Mandela’s last public appearance before a large audience was at what sporting event in 2010?

ANSWER: FIFA World Cup


3. This man is the subject of the anthem "No Motherland Without You" and oversaw a four-year famine known as the Arduous March. This man's propagandists claimed that he wrote several operas, routinely shot holes-in-one at golf, and was born under a double rainbow. For 10 points, name this dictator who died in 2011 after seventeen years in control of North Korea.

ANSWER: Kim Jong Il [prompt on Kim]


BONUS: Which successor of Kim Jong Il has recently been in the news for problems with his feet?

ANSWER: Kim Jong Un [prompt on Kim]


4. This policy was guaranteed by the Congress of Vienna’s Final Act and by the Hague conventions. It was formalized in 1674 by a declaration of the Tagsatzung (TOG-sott-zung). This policy originated after a disastrous battle at Marignano and has endured under the formulation of “armed, perpetual, and non-aligned.” For 10 points, name this foreign policy of an Alpine state.

ANSWER: Swiss neutrality [or the neutrality of Switzerland, etc.; or neutralité perpétuelle]


BONUS: Which other country stayed neutral in World War II though it supplied Nazi Germany with iron ore from mines in Scandinavia?

ANSWER: Sweden


5. This device was originally named for doctor Antoine Louis. The "tricoteuse" (pr. TRICK-aw-tooz) were women who knitted next to this object. This object was used on up to forty thousand people at the order of Maximilien Robespierre, who found himself subject to it in 1794. For 10 points, name this item which was used to execute the king and others during the French Revolution.

ANSWER: guillotine


BONUS: The French Revolution started with an oath taken at a venue used for what sport? This sport is now played each spring in Paris in a prestigious Grand Slam tournament.

ANSWER: Tennis (court)


6. This system was restored following the overthrow of Hippias (pr. HIP-ee-uss), after which its central feature was the boulé (pr. BOO-lay). This system involved citizens being arranged into demes (pr. DEEMZ) by Cleisthenes (pr. CLICE-thuh-neez). For 10 points, identify this political system used in classical Athens, which inspired similar vote-based systems in the modern world.

ANSWER: Athenian democracy


BONUS: Athenian democracy declined following which war in which Athens lost to Sparta?

ANSWER: Peloponnesian War


7. This man, who was selected out of twenty candidates from Star City, whistled the patriotic song "The Motherland Hears" while re-entering the atmosphere aboard Vostok 1. For 10 points, name this Soviet cosmonaut who, in 1961, became the first human to leave the Earth's atmosphere.

ANSWER: Yuri Gagarin


BONUS: Before Gagarin, the Soviets launched into space what type of animal named Laika, who had been picked up off the Moscow streets?

ANSWER: Dog

8. In the twentieth century, some groups modified this holiday to use a "cup of Miriam" to symbolize women and an orange to symbolize homosexuals. This holiday also changed in the twelfth century, when its service was collected as the "haggadah" (pr. hah-GUH-duh). For 10 points, name this Jewish holiday on which the "seder" (pr. SAY-dur) meal includes matzah (MAHT-suh).

ANSWER: Passover [or Pesach]


BONUS: What book of the Bible, in which Moses leads the Jews out of Egypt, is the focus of Passover?

ANSWER: Book of Exodus [or Sh'mot]


Interational History Bowl

2014-2015 Beta Set

Bowl Round 6

Third Quarter
THE CARRIBEAN

In the history of the Caribbean islands, who or what was the…

1. Sport in which Jamaica competed in the 1988 Winter Olympics?

ANSWER: Bobsled

2. Country that colonized Martinique (pr. mar-tin-EEK), Guadeloupe (pr. gwah-duh-LOOP), and Haiti?

ANSWER: France

3. Group including St. Croix (pr. CROY), St. John, and St. Thomas that has U.S. and British sections?

ANSWER: Virgin Islands

4. Crop harvested under the “gang system” in the most harsh form of slavery?

ANSWER: sugar

5. Type of weather disaster, named Sandy, that originated in the Caribbean in 2012?

ANSWER: hurricane

6. Detention site for terrorist suspects used by the USA on the island of Cuba?

ANSWER: Guantanamo Bay (accept Gitmo, accept Camp X Ray)


EMANCIPATION OF SERFS

The emancipation of the world's largest serf population…

1. Occurred in what empire, which was ultimately ended by the deposition of Tsar Nicholas II?

ANSWER: Russian Empire

2. Took place in what century?

ANSWER: 19th or 1800’s

3. Was instigated by what Alexander II who held what title?

ANSWER: Tsar

4. Helped spur the development of what large, cold region of Asiatic Russia?

ANSWER: Siberia

5. Was part of the fallout from Russia's defeat by Britain, France, and Turkey in what war?

ANSWER: Crimean War

6. Increased the population of what city, which was named Leningrad under communism?

ANSWER: St. Petersburg
EARLY PHILADELPHIA

The American city of Philadelphia was…

1. The initial capital of what colony, set up as a religious refuge?

ANSWER: Pennsylvania

2. The place where what document, written by Thomas Jefferson, was signed in July 1776?

ANSWER: Declaration of Independence

3. Where what kite-flying inventor of bifocals published the Gazette?

ANSWER: Benjamin Franklin

4. The destination of many immigrants speaking what language of 100 million people in Europe?

ANSWER: German

5. Named for the “brotherly love” exhibited by what pacifist Christian sect?

ANSWER: Quakers [or Religious Society of Friends]

6. Lost to the British in 1777 after which commander of the US army lost a nearby battle?

ANSWER: George Washington


Interational History Bowl

2014-2015 Beta Set

Bowl Round 6

Fourth Quarter
1. Within this system, the components of Quintilis and Sextilius were renamed in honor of political leaders. It functioned by counting backwards from fixed landmarks such as the (+) Nones (NOWNZ) and the Ides. This system used a leap (*) month to stay aligned with the solar year and identified years by the names of consuls. For 10 points, name this timekeeping system which was reformed by Julius Caesar.

ANSWER: Roman calendar [or Julian calendar]


2. A succession war named for this area began on the death of Maximilian Joseph in 1777. In this state, which currently is its country’s largest by area and second largest by population, motifs from Wagner (pr. VOG-ner) operas are used to decorate the (+) Neuschwanstein (pr. noy-SHVON-shtine) Castle in this region, which was built by its (*) "Mad" king Ludwig II. For 10 points, name this southeastern German state and historic kingdom, where many German Catholics and the city of Munich can be found.

ANSWER: Bavaria


3. James Clark Maxwell proved that these structures must be made of many discrete particles. James Edward Keeler and Johann (+) Encke both studied these structures, and became the namesakes of "gaps" in them. Giovanni (*) Cassini discovered a major part of these structures, which were first observed in 1610 by Galileo. For 10 points, identify these structures which surround the second-largest planet in the solar system.

ANSWER: the rings of Saturn


4. These places grew up after World War II on the "Levittown" model. These places were the destination of "white flight," and attempts to combine their (+) school systems with majority-black districts in the 1970s led to "busing" programs. The automotive dependence of these places is criticized for contributing to (*) "sprawl." For 10 points, name these places to which middle-class Americans shifted after the 1950s, from which many people commute to cities.

ANSWER: suburbs (prompt on “exurbs”)


5. This movement's victory was secured at the Battle of Vertières (pr. VAIR-tee-air). This movement was started by the "houngan" Dutty Boukman, and it was partially betrayed to Charles (+) Leclerc. Following this movement's success, its victors immediately split into factions supporting either Henri (*) Christophe or Jean-Jacques Dessalines. For 10 points, name this successful slave rebellion which was initially led by Toussaint L'Ouverture (pr. TOO-sahn ver-TOR).

ANSWER: Haitian revolution [or descriptive answers such as slave revolt in Haiti, etc.]


6. This battle turned on the use of a perpendicular two-column approach, and the few losing ships that escaped were led by Federico Gravina. Prior to this battle, a (+) semaphore message reading "England expects that every man will do his duty" was transmitted from the (*) Victory. For 10 points, name this 1805 naval battle at which Pierre-Charles Villeneuve was defeated by Horatio Nelson, who died during the fighting and is commemorated at a namesake London square.

ANSWER: Battle of Trafalgar


7. This man coined the name "scissors crisis" during the period of the New Economic Policy. He also created the term "degenerated workers state" to summarize his views on what the (+) Soviet Union became following his deposition as head of the Red Army. He was ultimately killed in (*) Mexico by Ramon Mercador. For 10 points, name this member of the Left Opposition who was outmaneuvered by Joseph Stalin for leadership of the USSR.

ANSWER: Leon Trotsky


8. Frank Morris and the Anglin brothers left fake heads behind at this location in 1962. From 1969 to 1971, this location was occupied in a political protest by the Indians of All Tribes. Burt (+) Lancaster played the title role in a film about Robert Stroud, the "birdman" of this place. Officially, no one ever (*) escaped from this place, assuming Morris and Anglin drowned before reaching Angel Island. For 10 points, name this former prison and island off San Francisco.

ANSWER: Alcatraz



Interational History Bowl

2014-2015 Beta Set

Bowl Round 6

Tiebreakers/extras ONLY READ IF A BACKUP OR TIEBREAKER IS NEEDED!
This king was the beneficiary of the original Act of Supremacy. He raised funds for the middle part of his reign by dissolving nearly all monasteries in his kingdom, with the assistance of his first administrator Thomas (+) Wolsey. This king was the father of Edward VI, (*) Mary I, and Elizabeth I. For 10 points, name this king whose attempt to divorce Catherine of Aragon triggered the English Reformation and his five subsequent marriages.

ANSWER: Henry VIII [prompt on Henry]


BONUS: The Qing Dynasty was founded by what ethnic group from the north of China, which mandated that all Han Chinese wear their hair in queues?

ANSWER: Manchus [or Manchurians]


Share with your friends:


The database is protected by copyright ©dentisty.org 2019
send message

    Main page