Dermatology mcq choose best answer (answers below)



Download 47.12 Kb.
Date conversion31.01.2017
Size47.12 Kb.
DERMATOLOGY MCQ

choose best answer (answers below)

1.Annular lesions

a) acne vulgaris

b) tinea corporis

c) urticaria

d) erythema multiforme

e) bowen disease

 

2. Blisters



a) pemphigus valguris

b) erythema multiforme

c) fixed drug eruption

d) impetigo

e) vitiligo

 

3. Permanent scarring



a) lichen planus

b) psoriasis

c)acne vulgaris

d) urticaria

e) pityriasis rosea

 

4. Infectious origin



a) lichen planus

b) seborrhoeic keratitis

c) melanoma

d) hairy leukoplakia of tongue

e) bacillary angiomatosis

 

5. Premalignant lesion



a) arsenic keratosis

b) seborrheic keratosis

c) Bowen's disease

d) naevus sebaceous

e) actinic keratosis

 

6. Aggravated by sun



a) dermatomyositis

b) scleroderma

c) psoriasis

d) subQ SLE

e) pityriasis rosea

 

7. Chronic relapsing



a) seborrheic dermatitis

b) pityriasis rosea

c) lichen striatus

d) telogen effluvium

e) erythema marginatum

8. Topical steroids is useful in rx of

a) dermatitis artefacta

b) perioral dermatitis

c) inflammatory acne vulgaris

d) rosacea

e) hypertrophic scars

 

9. Transmitted sexually:



a)  granuloma inguinale

b) erythroplasia of queyrat

c) pearly papules of penis

d) lichen sclerosis

e) fordyce spots

 

10. Serology Useful:



a) latent syphillis

b) herpes simplex of penis

c) trichomoniasis

d) inguinale

e) gonorrhea

ANSWERS

1 A


2 E

3 D


4 C

5 B


6 A

7 A


8 E

9 C


10 B

 

 



 

 

 



POST TEST (T/F)

  1. Currently available serological tests are useful for the following STDs:

  1. syphilis

  2. gomnorrhoea

  3. chlamydial cervicitis

  4. genital herpes

  5. genital warts

 

  1. Common contact allergens include

  1. Nickel

  2. Fragrance

  3. Titanium

  4. Para-phenylenediamine

  5. Zinc oxide

 

  1. The following are causes of generalized exfoliative dermatitis

  1. psoriasis

  2. Atopic dermatitis

  3. Drug eruption

  4. Sezary syndrome

  5. Pemphigus vulgaris

 

  1. A flexural pre-dilection is seen in:

  1. Pityriasis rosea

  2. Seborrhoeic dermatitis

  3. Bullous pemphigoid

  4. Erythema multiforme

  5. Atopic dermatitis

 

  1. Differential diagnosis of acne vulgaris

  1. Rosacea

  2. Pityrosporum folliculitis

  3. Pityriasis rosea

  4. Lupus vulgaris

  5. Peri-oral dermatitis

 

  1. Pityriasis rosea

  1. Most commonly occurs in infants

  2. Maybe mistaken for guttate psoriasis

  3. Typically lasts for between 6 to 8 months

  4. Often causes prolonged post-inflammatory hypo-pigmentation

  5. Should be treated with prednisolone

 

  1. Diffuse alopecia occurs in all these conditions

  1. hypothyroidism

  2. Folate deficiency

  3. SLE

  4. Erythroderma

  5. Lichen planus

 

  1. Pruritis may be a presenting symptom of:

  1. scabies

  2. telogen effluvium

  3. leprosy

  4. polycythemia rubra vera

  5. basal cell carcinoma

 

      9. The following are associated with underlying malignancy:

a.       Dematomyositis

b.       Systemic sclerosis

c.       Cutaneous vasculitis

d.       erythema marginatum

e.       granuloma annulare

 

10.  Systemic steroids can/may/are used in:



 

a.  Pemphigus vulgaris

b.  Toxic epidermal necrolysis

c.  Epidermolysis bullosa dystrophia

d.  Erythema nodosum

e.  Dermatomyositis

 

 

11. Acne vulgaris



 

a. Responds to tetracycline

b. Pustules when cultured, often grow S. aureus

c. Acne cysts may be treated with intralesional steroids

d. Topical clindamycin reduces scars

e. May occur in children as young as 10 years old

 

 

12. The nails may be affected in



 

a. Psoriasis

b. Lichen planus

c. Alopecial areata

d. telogen effluvium

e  Erythema multiforme

 

 

13. The following principles should be kept in mind while prescribing topical dermatological therapy



 

a. The more severe the skin reactions, the milder the local therapy as oral therapy is needed

b. The morphological stage of the disease determines the choice of the vehicle

c. The choice of vehicle is determined by the site of the skin lesions

d. Atopic dermatitis in children is more severe and therefore more potent steroids are needed

e. Only a thin layer on direct contact with the skin is important for penetration

 

 

14. Shave biopsy is the surgery of choice



 

a. when melanoma is suspected

b. when keratoacanthoma needs to be differentiated from SCC

c. to remove exophytic epidermal growth

d. to diagnose panniculitis

e. when an inflammatory lesion is suspected

 

 

15. Psoriasis



 

a. Strep infection is a provoking agent

b. May first appear after parturition

c. Nail dystrophy is uncommin I psoariatic arthritis of the arthritis mutilans ytype

d. generalized psutular psoriasis may be precipitated by hypocalcemia

e. skin lesions precede arthritis in the majority of cases



 

ANSWERS


 

 

 A

 B

 B

 D

E

 1

 F

 T

 T

 T

T

 2

 T

 T

 T

 T

F

 3

 T

 F

 F

 T

F

 4

 T

 T

 F

 F

T

 5

 F

 F

 F

 F

T

 6

 T

 T

 T

 F

F

 7

 F

 T

 T

 F

F

 8

 T

 T

 F

 T

F

 9

 T

 F

 F

 T

T

 10

 F

 T

 F

 T

T

 11

 T

 T

 F

 F

T

 12

 T

 T

 F

 T

T

 13

 F

 T

 T

 T

F

 14

 F



 T

 F

F

 

OSCE – spot diagnosis with one differential

  1. Annular lesions : pale center, red periphery over the upper back

Ddx : tinea corporis, urticaria, granuloma annulare 

  1. Grouped vesicles/papules somewhat pearly with umbilicated center

Ddx: Molluscum contagiosum, PLEVA, herpes, lymphangiosum 

  1. Honey-coloured crust over the nasolabial fold of a kid

Ddx: Impetigo 

  1. Acute exanthem eruption with herald patch

Ddx: Pityriasis Rosea, fixed drug eruption, sec syphilis 

  1. Scaly lesions on scalp with patchy hair loss

Ddx: tinea capitis, seb dermatatitis 

  1. Silvery white plaques on both knees

Ddx: psoriasis, lichen planus 

  1. Black nodules on face with pearly rolled up edges. Central umbilicated

Ddx: BCC 

  1. erythema and scaliness of web spaces of fingers

Ddx: Tinea, scabies, candidiasis 

  1. well defined margins of hair loss. No erythema, no vellus hair, no scarring

Dx: alopecia areata 

  1. blackish pigmentation and destruction and necrosis of the thumb nails

Dx: acral lentiginous melanoma


The database is protected by copyright ©dentisty.org 2016
send message

    Main page